Als je foto’s van zonnepanelen ziet, zijn het meestal alleen maar plaatjes van panelen met op de achtergrond een stralend blauwe lucht en een stralend zonnetje. Maar in Nederland komt zulk gunstig weer natuurlijk helemaal niet zo vaak voor. Heeft bewolkt weer veel invloed op de opbrengst en heeft het voor sommige woningen helemaal geen zin om zonnepanelen aan te schaffen?

Gelukkig bewijzen de feiten dat zorgen om de hoeveelheid zon in Nederland onterecht zijn. Om te beginnen is de hoeveelheid zonuren ruim voldoende om zonnepanelen rendabel te maken. In Nederland zijn er gemiddeld 1.500 zonuren per jaar. En 2022 is al helemaal een gunstig jaar voor het aantal zonuren, want in op 7 oktober stond de teller al op 1.956 uur.

Maar ook op dagen waarop wolken de lucht vullen werken panelen door. Ook bij minder fel zonlicht kunnen zonnepanelen energie opwekken. Zelfs een zon die achter de wolken verscholen zit kan door een paneel worden opgepakt en omgezet tot stroom.

Diffuus
Zogenoemd diffuus licht is onze beste vriend: dit is licht dat niet direct in een rechte lijn op een paneel valt. Technische ontwikkelen hebben er toe geleid dat panelen een steeds hoger vermogen krijgen, ook met behulp van diffuus licht. Was het ooit zinloos om panelen op de oostelijke of westelijke richting te plaatsen, tegenwoordig kan ook een lage zonnestand flink opleveren.

Minder goed weer kan juist ook een positief effect hebben op het rendement. In fel zonlicht neemt de temperatuur van het paneel rap toe, en dat is niet bevorderlijk voor de opbrengst. Bij een temperatuur van 30 graden Celsius kan een paneel zo’n 65 graden Celsius worden, wat het rendement tot 15 procent kan verlagen, in vergelijking met een even felle zon in de winter, wanneer de buitentemperatuur rond het vriespunt zou liggen.

De vele regenachtige dagen in Nederland maken mensen ook niet enthousiaster voor groene energie op eigen dak. Maar zelfs tijdens een regenbui heb je baat bij zonnepanelen. Sterker nog, een buitje kan je rendement ook een boost geven. Toegegeven, op een pikdonkere, regenachtige dag valt er dusdanig weinig diffuus licht op panelen dat er vrijwel geen energie wordt geproduceerd, schrijft Loket Duurzaam Wonen. Maar doorgaans is het klimaat in Nederland zeer geschikt voor zonnpanelen.

Aanbevolen artikelen