De gemeente Den Haag heeft het plan om Mariahoeve aardgasvrij te maken voor 2030. De tijd dringt, want het gasnetwerk in Mariahoeve is verouderd en moet in 2028 vervangen worden. De gemeente wil het liefst een warmtenet. Op 6 december 2023 heeft de gemeente bekend gemaakt dat dit voorlopig van de baan is. Dit vanwege de doorrekening van de plannen en de onzekerheden in de plannen. Kortom, het is te duur, te onzeker voor marktpartijen en daarmee loopt de gemeente risico op forse claims van de marktpartijen. Het is nu zeer onzeker wat er gaat gebeuren, maar dat er iets gaat gebeuren is wel zeker. Een energietransitie is onontkomelijk. Om onafhankelijk te zijn en een stem te hebben in wat er gaat komen is De Groene Smaragd opgericht.

De energietransitie gebeurt bij de mensen thuis, achter de voordeur. Een energiecoöperatie is een collectief van bewoners en vormt een partij aan tafel voor de gemeente en marktpartijen. Zo wordt voorkomen dat over plannen wordt besloten en bewoners voor voldongen feiten worden gesteld. De energiecoöperatie is een partij waar de gemeente en energieleveranciers niet omheen kunnen.

De Groene Smaragd heeft ook een sociaal doel. Energie leveren zonder winst te maken. Het rendement wordt terug geïnvesteerd in de wijk en de bewoners. Er worden mensen mee geholpen die energiearmoede lijden. De plannen en regels hoe dat in zijn werk gaat worden op dit moment (december 2023) uitgewerkt.

Ik wil meedoen of meer weten

Wil je een stem hebben in de energietransitie? Wil je meebeslissen in de energiecoöperatie? Geef je op en doe mee. Neem contact op met De Groene Smaragd en stuur een mail naar De Groene Smaragd en je krijgt zo snel mogelijk antwoord.