Nu de energiecoöperatie in oktober 2023 officieel is opgericht, wordt de site aangepast. Dit zal in fasen in oktober en november 2023 plaatsvinden. Deze pagina is nu zoals dat heet ‘onder constructie’. De Groene Smaragd heeft energiecoaches die advies kunnen leveren om je huis energiezuiniger te maken. Welke energiecoaches er zijn en hoe daarmee contact op te nemen komt op deze pagina te staan. Hieronder legt George Mulder alvast uit wat een energiecoach doet.

Wil je niet wachten en ben je geïnteresseerd om geadviseerd te worden door een energiecoach? Mail naar De Groene Smaragd en wij geven zo snel mogelijk antwoord.

De stichting Duurzaam Den Haag ondersteunt het project energiecoaches. De gemeente Den Haag financiert de opleiding van vrijwilligers opgeleid tot energiecoach. In Den Haag zijn inmiddels ruim 100 energiecoaches actief. De energiecoaches zijn per wijk ingedeeld. George Mulders is daar één van. Als energiecoach helpt hij u om uw huis energiezuiniger te maken. Hij scant uw huis en geeft tips om energie te besparen. Het gesprek met de energiecoach is gratis.

energiecoach

Energiecoach ben je niet zomaar. George is bijvoorbeeld al heel lang bezig met de energietransitie en alles wat daar bij komt kijken. Naast de opleiding heeft hij een brede interesse voor alles wat met energiebesparing en energietransitie te maken heeft. Hij zet zich in voor de wijk Mariahoeve en is als energiecoach ook coördinator voor Mariahoeve.

Een energiecoach onderzoekt op welke punten je jouw huis energiezuiniger kunt maken. De coach vraagt bijvoorbeeld hoeveel elektriciteit en gas je verbruikt en vergelijkt je verbruik met dat van andere huishoudens. Als je onverwacht veel verbruikt, gaat de energiecoach met jou op zoek naar een verklaring. Lekt er veel warmte weg door kieren? Is je isolatie niet goed genoeg? De energiecoach kan met een warmtecamera de plaatsen waar warmte weglekt makkelijk opsporen. De energiecoach let ook op zaken zoals hoe de temperatuur van de verwarmingsketel is ingesteld of jouw manier van ventileren. Uit al deze vragen komt naar voren welke maatregelen je kunt nemen om energie te besparen. Dat kunnen eenvoudige veranderingen zijn, maar ook grotere zoals advies over zonnepanelen, uw cv-installatie of een warmtepomp.

Een energiecoach is een vrijwilliger en geeft adviezen. De professional zoals een installateur bepaalt uiteindelijk hoe en wat de installatie inhoudt. Op de site van Duurzaam Den Haag kan een gesprek met een energiecoach worden aangevraagd.