De energiecoöperatie De Groene Smaragd is na een gedegen voorbereiding officieel opgericht in oktober 2023. De energietransitie gaat door en wij willen dat niet opgelegd krijgen, maar onze eigen keuzes maken, inspraak hebben bij het beleid ten aanzien van de energietransitie. Dat doen we met elkaar, de leden van de energiecoöperatie bepalen welke koers de coöperatie vaart. Kortom, jij bepaalt als lid het beleid. En samen staat we sterk. Natuurlijk willen we graag dat je lid wordt en zo mede jouw toekomst bepaalt, maar je kunt naast lid worden ook zelf alvast maatregelen nemen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de energietransitie.

Wie groot denkt kan klein beginnen. Energietransitie, klimaatakkoord, warmtenet, gebiedscoöperatie, etcetera, etcetera. Er wordt overlegd, ontmoet, ontwikkeld en gediscussieerd. Ondertussen tikt de klok door. En voordat iedereen het door heeft zijn de keuzes al bepaald en is er geen weg terug meer. Keuzes die ten koste kunnen gaan van je persoonlijk belang of het wijkbelang. Lees meer over hoe er beslist wordt op de pagina wie beslist.

Energietransitie is meer dan een buzz-woord. Hoe het er ook uit komt te zien, het begint bij je thuis. Wat kun je doen om voorbereid te zijn, om niet met een peperdure energienota geconfronteerd te worden in de toekomst. ‘Weinig’ zal je misschien denken. Maar er is meer mogelijk dan je denkt.

Het gaat niet alleen om van het aardgas af te komen. De grote besparing is om energiezuinig te wonen. En daar valt winst te behalen. Om een paar zaken te noemen op het gebied van:

  • Klimaatregeling
  • Balans ventilatie
  • Warmte verdeling
  • Warmte gebruik
  • Antitocht
  • Waterbesparing
  • Warmteverspilling, denk aan het douchewater van 38’, dat verdwijnt met 35’ het riool in
  • Vormen van warm water via CV, via zonnecollectoren, etcetera

Duizelt het een beetje? Je kunt ook gratis persoonlijk advies krijgen van een energiecoach. Het laatste nieuws kan je volgen in de nieuwsrubrieken in de rechterzijbalk van deze pagina of naar de pagina Actueel te gaan.

Ben je geinteresseerd, wil je advies van een energiecoach of wil je meer weten? Mail naar De Groene Smaragd en wij geven zo snel mogelijk antwoord.