Op 15 februari werd het VvE café in Mariahoeve gehouden op de Ametisthorst 425, de Cultuur Werkplaats. Vanaf 19:15h was iedereen welkom. Er waren ruim 40 deelnemers, waarvan 33 bezoekers.

De ontvangst was met een kopje koffie, thee of frisdrank met een koekje (of meer). De mensen maakten kennis met elkaar en er werd levendig gediscussieerd. Daarna waren er twee presentaties. Sytse de Maat, duurzaamheidsmakelaar VvE’s van de gemeente Den Haag trapte af, benadrukte nog eens de samenhang tussen duurzame energie en de noodzaak van isoleren.

George Mulders praat iedereen bij over De Groene Smaragd
George Mulders geeft uitleg.

De eerste spreker was George Mulders, die uitleg gaf over De Groene Smaragd (zie voor meer info deze website). De kern van de presentatie was dat warmte essentieel is, het gasverbruik omlaag moet, bestrijding van de energiearmoede. Daarvoor is samenwerking nodig en mensen die bereid zijn hieraan mee te werken. Hij vroeg dan ook om zich bij de energiecoöperatie aan te sluiten. Mocht je dat willen of als er vragen zijn, gebruik het contactformulier op deze site. De Groene Smaragd geeft zo snel mogelijk antwoord.

Daarna gaf Menno Esmeijer van Escom een presentatie over het onderzoek dat Escom heeft gedaan naar het verduurzamen van energie in Mariahoeve. Het eindverslag van dat onderzoek met de destijds bijbehorende presentatie staan op de pagina publicaties en zijn te downloaden.

Menno legde werking uit van de PVTE panelen, die zowel elektriciteit als warmte genereren. Hij presenteerde een grafiek, waarin de berekeningen waren gemaakt wat nu de beste oplossing is. Het hybride systeem (net niet helemaal gasloos) heeft verreweg de meest gunstige verhouding tussen investering en opbrengst.(energie- en kostenbesparing). Zie de afbeelding hieronder. De presentatie wordt verstuurd via

Mocht je geïnteresseerd zijn in de presentatie die Escom gaf in het VvE café, dan kan deze opgevraagd worden via het contactformulier van Hou van je Huis van de gemeente Den Haag, ter attentie van Anne Dusseljee.

Tijdens de presentaties werden al veel vragen beantwoord en in de afsluitende bijeenkomst met de frisdrank en borrelnootjes werd er flink nagepraat en konden de presentatoren nog vragen beantwoorden en afspraken maken.

Het was een zeer geslaagde bijeenkomst met veel informatie en veel om over te denken. Mocht je geïnteresseerd zijn in dit onderwerp, aarzel niet om contact op te nemen. Wij geven zo snel mogelijk antwoord.

Aanbevolen artikelen