Onze gemeente wil uiterlijk in 2040 aardgasvrij zijn. Voor Mariahoeve wilde de gemeente een oplossing door het aanleggen van een warmtenet. Dit zou voor 2030 moeten gebeuren. Daar kleven veel nadelen aan en om zelf te kunnen bepalen wat een goede oplossing is voor Mariahoeve is na een gedegen voorbereiding de sociale energiecoöperatie De Groene Smaragd opgericht in oktober 2023. Lees meer hierover op de pagina De Groene Smaragd. Door onze krachten te bundelen hebben wij nu een grotere stem in het kapittel. De gemeente Den Haag beoogt bij de energietransitie een samenspel te vormen tussen gemeente, inwoners en bedrijven. De belangen van de energiebedrijven zijn bekend, zo veel mogelijk aansluitingen en winst, die naar het energiebedrijf gaat en niet naar de wijk(bewoners). En de belangen van de gemeente zijn niet altijd de belangen van de wijkbewoners. De gemeente zag een warmtenet als snelste oplossing, maar voor de wijkbewoners is dit een kostbare oplossing.

Op 6 december heeft de gemeente Den Haag verrassend bekend gemaakt dat de warmtenetten er voorlopig niet komen. Al wordt daar door de wethouder aan toegevoegd dat dit voor Mariahoeve nog steeds als voorkeur geldt. De bewoners zijn daar niet in gekend. Het is dus zaak om nu in te stappen en mee te beslissen of te voorkomen dat er over de hoofden beslist wordt. En ondertussen kan via de energiecoöperatie al begonnen worden met duurzame energie op te wekken en aan te bieden. Hoe meer de krachten gebundeld zijn hoe beter.

Wij willen graag alternatieven onderzoeken en op een rijtje zetten om samen met de partijen tot een goede oplossing te komen. Doe mee geef je op! Dat kan via het contactformulier of door te mailen naar De Groene Smaragd. Wij geven zo snel mogelijk antwoord.