Op 6 december werd bekend dat de gemeente Den Haag besloten heeft dat er voorlopig geen warmtenet komt in Mariahoeve. Maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen warmtenet komt. De voorkeur van de gemeente (wethouder) gaat nog altijd uit naar een warmtenet voor Mariahoeve.

voorlopig geen warmtenet in Mariahoeve

De plannen zijn uitgesteld omdat na het doorrekenen ervan bleek dat het financieel onhaalbaar was. Ondertussen werkt de wethouder voor Mariahoeve aan een ander plan om toch een warmtenet in Mariahoeve te kunnen aanleggen. Hij zoekt een andere vorm van financiering.

Onzekerheden

Ondanks dat de gemeente al een tijd bezig is met de plannen voor warmtenetten in de stad en met name heel snel voor Mariahoeve zijn er nog veel onzekerheden. Zowel voor de bedrijven die het mogelijk zouden moeten maken als voor de bewoners. Het is onduidelijk welke tarieven ze mogen of kunnen hanteren. De bedrijven willen natuurlijk wel hun (enorme) investeringen terugverdienen. Maar de wet schrijft voor dat ze hun aandeel deels weer moeten doorverkopen. Er is echter geen zicht op tegen welke prijs dat is. Ook is het onduidelijk hoeveel huishoudens klant gaan worden.
Voor de bewoners is er ook geen enkel zicht op de tarieven. Nu wordt er wel gezegd dat bewoners vrij zijn om warmte via het warmtenet af te nemen, maar als de enige leverancier een warmtenet betreft, dan is er geen keus.

Uniper Den Haag
Uniper Den Haag, waar WarmtelinQ (de leiding door het Midden) naar toe gaat.

Warmtelinq

Ondertussen gaat de aanleg voor WarmtelinQ gewoon door. WarmtelinQ legt een leiding aan waarmee restwarmte uit de industrie in de Rotterdamse haven vervoerd wordt naar onder andere Den Haag (naar de Uniper Centrale). Of dit ook de bron wordt voor Mariahoeve is onbekend. Dat Mariahoeve bovenaan staat om van het aardgas af te gaan staat wel vast. Zonder wijken te noemen heeft de wethouder verklaard dat hij wil dat de woningbouwcorporaties die huizen renoveren op plekken waar in de toekomst hoe dan ook een warmtenet gaat komen.

Wat gaat er nu gebeuren?

Hoewel de gemeente aan de ene kant de aanleg van de warmtenetten voorlopig ‘on hold’ heeft gezet, dendert de trein om toch warmtenetten aan te leggen voort. Dit heeft voor Mariahoeve tot gevolg dat de onzekerheden die er al waren nog onzekerder zijn geworden. Wordt het WarmtelinQ, worden het andere partijen dan energieleveranciers? Onzekerheden en vraagtekens volop.

Wil je invloed uitoefenen op de besluitvorming? Samen staan we sterker. Kijk rond op de site waar wij voor staan. Of vraag gelijk naar de mogelijkheden om je aan te sluiten door een mail naar De Groene Smaragd te sturen. Wij geven zo snel mogelijk antwoord.

Aanbevolen artikelen