In november 2023 vond het Energiefestival plaats in Wijkcentrum De Ivoorhorst. In samenwerking met de gemeente was er een uitgebreid programma, waar de bezoekers konden zien en meemaken hoe er gewerkt wordt aan de energietransitie voor een duurzame toekomst.

Er waren activiteiten voor kinderen en jongeren met virtual reality, zelf op een duurzame manier aan de slag gaan met energie uit windmolens, zonne-energie of creatief zijn met oude kleding.

Presentaties

De Groene Smaragd

Er waren meerdere presentaties van actieve bewoners en De Groene Smaragd was daar één van. De Groene Smaragd is een sociale energiecoöperatie. Dit houdt in De Groene Smaragd geen winstoogmerk heeft, maar de gelden gebruikt om terug te investeren in de wijk en haar bewoners. De coöperatie werkt met duurzame energie. Daarnaast is met de oprichting van De Groene Smaragd een partij in Mariahoeve die opkomt voor de belangen van de bewoners. George Mulders, de initiatiefnemer, deed uit de doeken waarom hij tot dit initiatief is gekomen en hoe dit heeft geleid tot het heugelijke feit met de officiële oprichting in oktober 2023.

Escom

Er werd een onderzoek gepresenteerd dat uitgevoerd is door Escom naar alternatieve energievoorziening in de wijk. Escom is een bedrijf dat ontstaan is uit de behoefte om niet te blijven praten over energietransitie, maar om ermee aan de slag te gaan. Zij hebben al meerdere succesvolle projecten uitgevoerd. Escom maakt gebruik van zonnepanelen die ook water opwarmen. Dat water wordt direct gebruikt, maar ook deels opgeslagen. Die opslag wordt in de koude tijden gebruikt voor verwarming en de warmwatervoorziening. Zij verwachten dat 70% van de appartementengebouwen in Mariahoeve aardgasvrij verwarmd kunnen worden. De kosten voor de bewoners zijn uiteindelijk lager dan verwarming met gas.

Overige presentaties

Er was een presentatie van de Stichting Lichtpuntjes van Mariahoeve, waarbij zij met trots hun onlangs opgeleide energiecoaches voorstelden die in de wijk actief zijn.
Er waren ook presentaties over hoe het overgaan op schone energie in Mariahoeve in zijn werk gaat. Er was een datalab dat via een maps up tafel inzicht gaf in de ondergrond, water, klimaat en energie in Mariahoeve. Verder was er bijvoorbeeld informatie voor VvE’s over het verduurzamen met een lening. Er zijn veel aspecten over de energietransitie, besparingen en hoe over te stappen op duurzame energie aan bod gekomen.

Afsluiting

De gemeente was volop aanwezig en heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om van de bewoners te horen hoe de gemeente Mariahoeve verder moet ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van bouwen, groenvoorziening, vervoer, afstappen van gas en het gebruik van schone energie.

Naast actief deelnemen, luisteren en meepraten en vooral veel informatie was er ook aan de inwendige mens gedacht. Er waren (duurzame) drankjes en hapjes. De bezoekers hadden voldoende te doen, te zien, te horen, te drinken en te eten. Aan het eind van de dag trok iedereen voldaan weer naar huis. Mocht je het deze keer gemist hebben, hou de site in de gaten, want als er nieuwe activiteiten zijn melden we dat hier.

Aanbevolen artikelen