De Gemeente Den Haag geeft subsidie als je aardgasvrij wilt koken. Deze subsidie is voor huiseigenaren en VVE’s. De subsidie wordt gegeven op de kosten van aankoop en installatie van een elektrische kookplaat. Er wordt 50% van de kosten vergoed met een maximum van € 500. De voorwaarden staan op hier op de site van de gemeente Den Haag.

Wat is er nodig om over te stappen van koken op aardgas naar koken op schone energie?

Met elektrisch koken wordt tegenwoordig bijna altijd koken op een inductiekookplaat bedoeld. Zoals ook in dit artikel. Een inductiekookplaat reageert zoals koken op gas. Hoger of lager zetten werkt direct. Dit in tegenstelling tot de klassieke elektrische kookplaten, die langzaam opwarmen en langzaam afkoelen. Daarnaast zijn er nog de keramische kookplaten, die ook direct reageren, maar meer energie verbruiken dan de inductiekookplaten.

De overstap van gas naar elektrisch koken zorgt voor minder schoonmaken, veiliger koken (geen open vuur), schonere lucht in huis (geen verbrandingsgassen).

Naast de aanschaf van een nieuwe kookplaat moet er een Perilex stopcontact aangelegd worden, kunnen er aanpassingen in de meterkast nodig zijn en ga je koken met het liefst nieuwe pannen.

Hieronder is een overzicht met een indicatie van de installatiekosten:

InstallatiePrijsindicatie
Inductiekookplaat aansluiten€ 70 – € 140
Extra groep(en) aanleggen groepenkast€ 99 – € 450
Frezen keukenblad€ 50
Aansluitsnoer€ 10 – € 20
Perilex stekker€ 10 – € 20
Perilex stopcontact€ 85
Verzwaring aansluiting stroomnet€ 225
Prijsindicatie december 2022

    Heb je nieuwe pannen nodig?

    Het liefst wel. Je hebt pannen nodig met een vlakke bodem. De bodem van pannen die al op het gas hebben gestaan kunnen niet helemaal vlak meer zijn. Daarnaast kun je op inductie geen pannen aluminium gebruiken, omdat het aluminium niet kan verwarmen. Een goede vierdelige pannenset voor inductie is al verkrijgbaar vanaf ongeveer € 80.

    Maar je kan altijd eerst proberen of je pannen het goed doen op inductie. Je merkt het vanzelf of het verwarmen goed gaat, of dat de bodem wiebelt of dat het materiaal niet geschikt is. In het laatste geval slaat de kookplaat gewoon af. Je kan er niks mee kapot maken, hij doet het gewoon niet.

    Aanbevolen artikelen